Popis
Včelí chlieb má vynikajúcu chuť a preto ho môžete jesť aj samotný. Výborne sa hodí i do müsli, smoothie, alebo jogurtu. Nie je vhodné ho tepelne upravovať, stratili by sa z neho prospešné látky.
Už v starovekých kultúrach bol včelí chlieb považovaný za liek. Nájdete ho aj pod názvami plástový peľ, perga, alebo Ambrosia – pokrm bohov. V úli slúži ako super-výživné kompletné krmivo pre včelie potomstvo.
Včely peľ zmiešaný s medom natlačia do plástu a nechajú odležať. Fermentáciou sa štiepia peľové zrná a uvoľňujú sa ďalšie výživné látky. Vďaka tomuto procesu má včelí chlieb niekoľkonásobne lepšiu stráviteľnosť ako samotný peľ.
Čo perga obsahuje?
Okrem jednoduchých sacharidov sú to hlavne esenciálne mastné kyseliny, proteíny – tých je zhruba 20 – 25 %. Nasleduje celá škála aminokyselín a hlavne pôsobivé spektrum vitamínov, minerálov a stopových prvkov.
Významný je obsah vitamínov skupiny B, najmä však B12. Ďalej vitamíny C, D, E, K. Zastúpené sú aj dôležité stopové prvky – železo, zinok, meď aj ďalšie. Z minerálov je zaujímavý ideálny pomer fosforu s vápnikom, ale aj ostatné minerály – horčík, draslík alebo síra.
Vďaka procesu fermentácie včelí chlieb vyniká obsahom aktívnych enzýmov – ide o živú potravinu.
Hlavné prínosy včelieho chleba:
Perga obsahuje okolo 75% peľu, ktorý má tieto overené vlastnosti:
• podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu
• podporuje zdravú činnosť kardiovaskulárneho systému
• pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu a krvných lipidov
• je prospešný pri poruchách zažívania
• má pozitívny vplyv na duševný stav a výkon človeka
• odporúča sa pre menopauzálny komfort
• antioxidant
• zlepšuje chuť do jedla
Odporúčané dávkovanie: 1 - 2 čajové lyžičky denne. Celkové množstvo nie je obmedzené, prospešné je užívať až 2 čajové lyžičky 3x denne.
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energia: 1650 kJ/393 kcal; Tuky: 9,0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 2,0 g; Sacharidy: 59,0 g, z toho cukry 39,0 g; Vláknina: 5,0 g; Bielkoviny: 16,0 g; Soľ: 0 g
Alergény: Bez alergénov
Upozornenie: Oproti alergii na peľ poletujúci v ovzduší je alergia na včelí chlieb veľmi vzácna. Alergikom napriek tomu radíme začať s konzumáciou ambrózie opatrne.
Podobné produkty
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.