5 inšpiratívnych tipov na horúce nápoje, ktoré vás v zime zahrejú na tele aj na duši

Poletujúce snehové vločky po tichu padajú na spiacu krajinu. Sneh vŕzga pod nohami, deti stavajú snehuliaka, príroda odpočíva. Tak ako každé ročné obdobie, aj zima má svoje nezameniteľné čaro.

rodina na prechádzke v zime

Zdroj: pexels.com

Keď za oknom fúka chladný zimný vietor, nie je nič lepšie ako vychutnať si šálku voňavého čaju či kakaa. Prinášame vám 5 inšpirácií na lahodné horúce nápoje, ktoré zahrejú telo a potešia dušu.

Zlatý poklad – kurkumové mlieko

Tento tradičný ajurvédsky nápoj prehreje organizmus, podporí imunitu a zlepší náladu. Unikátna kombinácia korenín bohatá na antioxidanty pomáha aj zlepšiť trávenie či znížiť zápal v tele. Doprajte si ho kedykoľvek počas dňa, keď sa potrebujete na chvíľu prepojiť s vlastnými myšlienkami.

zlate kurkumove mlieko natureza

Zdroj: www.natureza.sk

Zlaté mlieko známe aj ako kurkumové latte si doma pripravíte rýchlo a jednoducho. Do horúceho mlieka pridáte zmes korenia na zlaté mlieko, premiešate a dochutíte ho medom alebo kokosovým cukrom. 

Originálna ajurvédska receptúra: Kravské alebo rastlinné mlieko priveďte k varu, pridajte zmes korenia na zlaté mlieko a dobre premiešajte. 5 až 10 minút varte za občasného miešania na veľmi miernom ohni. Nádherne voňavé zlaté mlieko nalejte do šálky a pridajte prepustené maslo ghee. Oslaďte podľa chuti medom alebo kvalitným trstinovým cukrom.

Pomaly varený ibištekový čaj

Krásne červený, hustý a voňavý. „Na ohni“ pripravený čaj z kvetov ibišteka je úplne iný ako ten, ktorý získate zaliatím čajového vrecka. Chuťou pripomína amaretový likér. Naše návštevy si ho zamilovali rovnako ako my :)

ibistekovy caj ekonetka.sk

Zdroj: freepik.com

Ibištek obsahuje vitamín C, vitamíny B skupiny a minerály ako vápnik, horčík či fosfor. Pri prechladnutí oceníte jeho odhlieňovacie účinky. Pomáha znižovať teplotu aj krvný tlak. Ako liek ho používali už v starom Egypte. Čaj pripravte pomalým varením na miernom ohni.

Jedinečné ceremoniálne kakao

Tento očarujúci nápoj je úplný iný ako sladké horúce kakao, ktoré si pamätáte z detstva od starej mamy. Ceremoniálne kakao je kakao tej najvyššej kvality. Organické, fair trade, pestované udržateľne.

Ako ceremoniálne kakao správne pripraviť sme sa spýtali našich priateľov Danky a Mariána z centra Natureza:

Zohrejte si 200 až 300 ml vody alebo rastlinného mlieka na 70 stupňov. Pridajte kakao, rozmiešajte metličkou a pridajte koreniny podľa chuti a zámeru. Môžete pridať škoricu, kardamóm, vanilku aj chilli. Na osladenie použite prírodné sladidlo.

Dôležitou súčasťou prípravy je venovať jej pozornosť. Premýšľať nad zámerom, vysloviť želanie. Vychutnajte si ceremoniálne kakao v pokoji, aby vám mohlo odovzdať to, čo potrebujete.

Dávkovanie: pre každodenné pitie - 1 nápoj~10-15g, rituálne množstvo - 1 nápoj~20g. Pre tehotné a dojčiace ženy je nižšie dávkovanie. Pri užívaní antidepresív je nutné skonzultovať dávkovanie!

ceremonialne kakao natureza

Zdroj: www.natureza.sk

Kakao je obľúbené pre svoje jedinečné vlastnosti už celé stáročia. Má vysoký obsah zdravých tukov a antioxidantov, obsahuje rôzne minerály a vitamíny. Posilňuje imunitu, uvoľňuje napätie, priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a trávenie. Kakao je aj prirodzené antidepresívum. V tradičných kultúrach sa označuje ako „nápoj bohov“. Môžete si ho dopriať na príjemné naladenie do dňa, pred večernou meditáciou alebo počas dňa, keď sa chcete na malý moment zastaviť. 

Máte radi Latte? Skúste verziu bez kávy :)

Chai latte je korenistý nápoj pripravený z mlieka, čierneho čaju a korenín. Pochádza z Indie, kde sa stále pripravuje pôvodným spôsobom - varením mlieka s vodou, do ktorého sa postupne pridáva čierny čaj a aromatické koreniny. Domáca príprava je dnes oveľa rýchlejšia. Stačí do horúceho mlieka pridať kvalitný chai sirup.

masala chai natureza

Zdroj: www.natureza.sk

Vyskúšať môžete aj verziu bez čierneho čaju. Recept na domáci Masala Chai od Danky z centra Natureza vás prenesie svojou nezameniteľnou chuťou do Indie: 

V približne rovnakom pomere zmiešajte klinčeky, kardamóm, škoricu, čierne korenie a sušený zázvor. Ak máte radi badyán, môžete pridať aj túto aromatickú koreninu. Zmes roztlačte v mažiari alebo rozmixujte. Do vody pridajte koreniny a priveďte k varu. Varte 5 až 10 minút. Pridajte mlieko, veľmi chutné je ovsené. Na dve šálky Masala Chai potrebujete približne 2 lyžice namiešaných korenín.

Horúci hruškový nápoj

Ak máte radi jablkový punč, skúste aj horúci nápoj z hrušky. Chutí deťom i dospelým. Na malé kúsky nakrájanú hrušku povarte vo vode s klinčekom, škoricou a vanilkou. Keď sa hruška rozvarí, vyberte korenie a zmes rozmixujte.

horuca hruska caj

Zdroj: freepik.com

V zime dobre padne na chvíľu spomaliť a vychutnať si prítomný okamih so šálkou voňavého horúceho nápoja. U nás v ekonetke nájdete kvalitné sypané a porciované čaje z byliniek a ovocia, kakao aj koreniny na prípravu nápojov. Objednajte si ešte dnes :)

Článok vznikol v spolupráci s www.natureza.sk