7 jednoduchých zmien, vďaka ktorým bude vaša domácnosť viac udržateľná

Premýšľali ste niekedy nad tým, koľko odpadu denne vyhodíte? Čo obsahujú čistiace prostriedky, s ktorými umývate riad? Ako byť viac ekologickejší bez záťaže rodinného rozpočtu?

Udržateľná domácnosť. Recyklácia odpadu v domácnosti.

Zdroj obrázku: Unsplash.com

Aj s malými krokmi dokážete urobiť veľké veci. Ak túžite mať ekologickejšiu domácnosť a neviete, ako začať, pozrite si našich 7 jednoduchých tipov na praktické zmeny, ktoré zvládne každý. S niektorými môžete začať hneď po dočítaní tohto článku :)

Toto je 7 vecí, vďaka ktorým bude vaša domácnosť udržateľnejšia:
  • Kvalitný obedár, termohrnček a fľaša na vodu
  • Látkové vrecká a nákupná taška
  • Čapovaná alebo tuhá drogéria
  • Hubka z prírodných materiálov
  • Silikónová podložka na pečenie
  • Prírodné odstraňovače zápachu
  • Burza, bazár, swap
1. Vymeňte jednorazové obaly za praktický obedár, termohrnček a fľašu na vodu

Beriete si obed z kantíny? Namiesto jednorazového obalu použite vlastnú nádobu, v ktorej si ho odnesiete so sebou. Možno tým inšpirujete aj svojich kolegov. Ak si radi kupujete cestou okolo obľúbenej kaviarne espresso alebo čaj, pribaľte si ráno do tašky aj termohrnček. Termohrnček Circular and Co. je špeciálne navrhnutý tak, aby ste si horúci nápoj vychutnali ako zo šálky. Kvalitná fľaša na vodu vám vydrží roky. Bežné plastové fľaše sú určené na jedno použitie, pri opakovanom používaní sa z nich vylučujú škodlivé látky. Každý člen rodiny by mal mať svoju fľašu na vodu, ktorú si vezme so sebou do školy, do práce alebo na prechádzku vždy, keď potrebuje.

Obedar a termohrncek na stole

Náš tip: Ostala vám voda vo fľaši? Polejte s ňou večer kvety.

2. Vezmite si na nákup látkové vrecká a nákupnú tašku

Nekvalitné plastové vrecká - záťaž pre našu planétu. Ich opakované použitie často nie je možné, pretože sa cestou z obchodu roztrhajú. Jednoduchý spôsob, ako ich môžete nahradiť, predstavujú látkové vrecká na pečivo, zeleninu a ovocie. Takto zabalený nákup pri pokladni šupnite do vlastnej nákupnej tašky. Odniesť nákup vo vlastnej taške je nielen „in“ a udržateľné, ale aj prínos do rodinného rozpočtu.

Nakupna taska Kind Bag

Nás tip: Poskladaná nákupná taška Kind Bag sa pohodlne zmestí do vrecka na bunde. Môžete ju mať aj v kabelke alebo vo dverách auta, jednoducho po ruke. Je vyrobená z vyhodených plastových fliaš, ktoré by inak skončili na skládke.

3. Čapovaná drogéria s prírodným zložením

Využite fľašu z pracieho gélu, aviváže či prostriedku na riad a načapujte si do nich ekologickú drogériu. Môžete si vziať presne toľko, koľko práve potrebujete. Prázdne obaly tak neskončia v koši vždy, keď miniete aviváž či prací prášok. Ak nemáte v okolí čapovanú drogériu, skúste ako prvý krok vymeniť tekuté prostriedky za tuhé. Bežný šampón za šampúch alebo tekuté mydlo za tuhé mydlo na mydelničke. Väčšinou sú balené v papieri a zo skúsenosti nás aj našich zákazníkov vieme, že vydržia dlhšie. Tuhé mydlo oceníte aj, ak máte deti, ktoré láka stláčať pumpičku na tekutom mydle pri každej návšteve kúpeľne :)

myti-v-kostce-krabicka-165-g-03

Náš tip: Čapovaná drogéria má často 100% prírodné zloženie. V našej predajni v Malej Lehote nájdete bezobalovo eko drogériu Tierra Verde.

4. Hubka je „out“ – vymeňte ju za celulózovú špongiu alebo lufu

Každý z nás ju má doma. Hubka slúži na umývanie riadu či na utieranie stola. Ekologickejšia alternatíva, ktorou ju môžete nahradiť, je celulózová špongia. Je 100% prírodná a pri správnom používaní vydrží až 6 mesiacov. Obľúbená alternatíva je aj lufa, ktorú po 3 mesiacoch používania jednoducho skompostujete.

ekologicka hubka na umyvanie jangneus

Náš tip: Utieranie stola môže byť zábava! Použite kuchynské utierky Jangneus. Sú udržateľné, praktické a nádherne farebné.

5. Naozaj potrebujete papier na pečenie?

Pamätáte si ešte ako piekla vaša stará mama? Pred pečením vymastila plech a ak bolo treba, vysypala ho múkou. Ďalšia možnosť, ako pri pečení nahradiť papier na pečenie, je silikónová podložka na plech. Ak používate papier na pečenie, použite ho pri pečení keksíkov či medovníkov viac krát.

keksiky na voskovom obrusku

Náš tip: Cesto, ktoré vám zostalo, odložte do chladničky zabalené vo voskovom obrúsku. Môžete v ňom odložiť aj upečené keksíky. Voskový obrúsok Bee´s wrap je dostupný aj vo vegánskej verzii.

6. Prevoňajte domov prírodnými vôňami

Máte radi sviežu vôňu citrusov, ľahké kvetinové alebo korenisté zemité vône? Príjemná vôňa dotvára útulnú atmosféru domova. Bežné osviežovače nahraďte aroma lampou alebo difúzerom - pár kvapiek esenciálneho oleja nádherne prevonia vašu domácnosť. Esenciálne oleje môžete využiť aj pri čistení alebo praní.

prirodna cisticka vzduchu Moso Natural

Náš tip: Na odstránenie nežiadúceho zápachu využite prírodnú čističku vzduchu s bambusovým uhlím. Vrecko na čistenie vzduchu Moso Natural neobsahuje chémiu, toxické látky a vône.

7. Nekupujte, swapujte

Potrebujete oblečenie či veci do domácnosti? Požičiavanie alebo swap, teda výmena, predstavujú veľmi efektívny spôsob, ako byť eko a pritom ušetriť. V obehu je obrovské množstvo vecí, ktoré sú niekedy takmer nepoužívané alebo vo veľmi dobrom stave. Ak idete stanovať raz za rok, stan a spacáky vám môžu požičať priatelia. Ak má vaša kamarátka staršie deti, pravdepodobne vám rada posunie zachovalé oblečenie aj hry. A ak niečo potrebujete kúpiť, v lokálnych bazárových skupinách často nájdete výborné ponuky.

EKO hra pre celú rodinu 01

Náš tip: Spojte sa s priateľmi a zorganizujte swap oblečenia, hračiek či kníh.

Veríme, že vás naše tipy inšpirovali. Ak potrebujete poradiť s výberom alebo sa informovať o možnostiach doručenia, napíšte nám cez chat. Nájdete ho v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.

Prírodné produkty pre udržateľnejšiu domácnosť pre vás starostlivo vyberá ekonetka.sk