5 tipov, ako vytvoriť čarovnú vianočnú atmosféru udržateľne a ekologicky

Vôňa ihličia, škorice a medovníkov. V obývačke žiari stromček, ktorý púta pozornosť svojou krásou. V kuchyni pod rukami šikovných kuchárov a kuchárok vznikajú lahodné tradičné jedlá aj sladké dobroty. Vianoce majú svoje nezameniteľné čaro.

Vianočná výzdoba. Perníky a sladké vianočné pečivo.

Vianoce sú považované za najkrajšie sviatky v roku. Uvedomili ste si však niekedy, ako to vyzerá po ich skončení okolo miesta, kde bývate? Smetné koše často praskajú vo švíkoch, stromčeky ležia pohodené vedľa nich. V tom lepšom prípade sú smeti aspoň vhodené do správnej nádoby.

Vianoce môžu byť čarovné a nemusí po nich ostať neporiadok a množstvo nevyužitých vecí. Pripravili sme si pre vás 5 tipov, ako vytvoriť čaro Vianoc udržateľne a ekologicky.

Vianočný stromček s príbehom

Každý typ vianočného stromčeka zanecháva ekologickú stopu. Nedá sa jednoznačne tvrdiť, ktorý je ten najviac udržateľný. Ten živý, ktorý precestoval polovicu Európy? Ten v črepníku, ktorý má príliš zrezané korene? Alebo ten umelý, ktorý je vyrobený niekde vo fabrike v Ázii?

Dievča pred rozžiareným vianočným stromčekom.

Pri výbere toho pravého vianočného stromčeka hľadajte ten, ktorý bude s vami písať príbeh vašich Vianoc. Nebojte sa hľadať informácie, pýtať sa, byť kritický.

Pýtajte sa, ako boli živé stromčeky pestované a po sviatkoch ich kompostujte. Čítajte, z akých materiálov a kde je umelý stromček vyrobený. Na trhu nájdete umelé stromčeky, ktoré sú z recyklovaných materiálov a môžete ich využívať roky. Aj stromček v črepníku sadený poctivo a s láskou je výborná voľba. Môže s vami rásť a môžete ho mať na Vianoce niekoľko rokov alebo ho na jar vysadiť do záhrady. Zaujímavou alternatívou je minimalistický drevený stromček alebo svetielka v tvare jedličky umiestnené na stenu.

Naša skúsenosť: Veľmi milý pán v záhradníctve nás pri kúpe stromčeka v črepníku upozornil, že niektoré stromčeky majú nešetrne zrezané korene (chyba u dodávateľa) a preto sú za zľavnenú cenu. Vie, že presadenie po sviatkoch by mohlo byť zložité. U ostatných stromčekov garantuje, že v črepníku alebo presadené budú rásť.

Ozdoby aj obrus po babičke

Sklenené gule na stromček sú nielen udržateľné, ale aj trendové. Tradičné sklenené ozdoby sú vzácnosť, ktorá dodá kúzlo každému stromčeku. Naše babičky si ich starostlivo odkladali a s láskou s nimi zdobili stromček rok čo rok. Skúste to i vy. Vyberte si vianočné ozdoby, ktoré sú kvalitné a nadčasové. Ak máte radi jednoduchosť a prírodné prvky, vyrobte si ozdoby zo sušeného ovocia či slamy. Takéto ozdoby sú kompostovateľné, čím znižujú svoj dopad na životné prostredie.

Červená vianočná guľa s motívom zasnežených stromov

Útulnú domácnosť a čaro Vianoc dotvoria bavlnené obrusy, vetvičky, šišky, sviečky alebo drobné dekorácie. Krásne vyniknú aj na štedrovečernom stole.

Hojnosť na vianočnom stole

Koľko jedla naozaj zje vaša rodina? Idete na prvý alebo druhý sviatok k rodičom? Alebo čakáte návštevu u vás doma? Tieto otázky si môžete položiť ešte pred nákupom na sviatky. Po Vianociach sa množstvo jedla vyhadzuje, pretože ho „nemá kto zjesť“. Nakúpte, navarte a upečte toľko, koľko zjete. Jedlo, ktoré nestíhate zjesť, môžete po dohode podarovať napríklad miestnym nocľahárňam pre ľudí bez domova.

Vianočný stôl s prírodnými dekoráciami

Darčeky, ktoré potešia

Kým kedysi bol hlavným darom Vianoc dar duchovný, dnes si bez darčekov väčšina z nás Vianoce ani nedokáže predstaviť. Zvyk obdarovania blízkych darčekmi k nám prišiel až koncom 19. storočia s príchodom stromčeka. Dovtedy sa na dedinách vešala malá zelená halúzka. Najskôr sa drobné darčeky ako cukrovinky začali dávať deťom, neskôr vznikla tradícia v podobe, v akej ju poznáme dnes.


Tipy na udržateľné vianočné darčeky od ekonetka.sk

Pri výbere darčeka myslite na osobu, ktorú chcete obdarovať. Čo by ju potešilo? Jedinečné darčeky sú práve tie od srdca. Pre nás je ten najvzácnejší dar spoločne strávený čas alebo čas na oddych či voňavé lokálne drobnosti pre láskavú starostlivosť o telo.

Krásne a udržateľné balenie

Buďte kreatívny. Využite na balenie darčekov veci, ktoré máte doma. Aj s novinovým papierom či papierom s kresbami vašich detí dokážete vykúzliť nádherné balíčky. Na dozdobenie môžete použiť vetvičky cezmíny, škoricu či sušený pomaranč. Na previazanie jutový špagát. Klasickú plastovú pásku nahraďte papierovou. Môžete zvoliť jednofarebnú alebo s veselým vianočným motívom.

Ekologicky zabalený vianočný darček s perníkmi

Viac o tom, ako zabaliť darček ekologicky, si môžete prečítať v našom staršom článku.

Krásny vianočný čas vám praje ekonetka.sk