Rozhovor, nielen o menštruačnom kalíšku, s Mesačnicou

Jedno je isté, o mesiac to príde opäť.

Keď sa povie menštruácia – môžete si predstaviť čokoľvek, ale aj obrovské množstvo jednorazových pomôcok – vložky, tampóny – keď to premeníme na čísla, dostaneme sa až k tisíckam. Viete si predstaviť, že by ste ušetrili?

FB_nastal cas na zmenu_autorka Martina Dybova

Menštruačný kalíšok je považovaný za najudržateľnejšiu formu dámskych hygienických pomôcok, práve preto, že netvorí takmer žiaden odpad a je šetrný k Vašej peňaženke.

Ak uvažujete nad komfortom jeho používania, možno vám pomôžu nasledujúce údaje a čísla. Spravidla platí, že kalíšok udrží až 3-krát väčšie množstvo menštruačnej tekutiny ako tampón či vložka, a práve aj vďaka tomu je možné ho mať zavedený dlhšie.

Kalíšok by sa mal vyprázdňovať každých 8-12 hodín v závislosti od intenzity menštruačného toku každej ženy. Z hygienických dôvodov by maximálna dĺžka na jedno zavedenie nemala presiahnuť 12 hodín. Ženám, ktoré majú silnejšiu menštruáciu stačí kalíšok vyprázdňovať častejšie podľa potreby.“

Foto_zdroj FB Impact Hub Brno

Viac sa ale už dozviete z rozhovoru s Lindou, ktorá sa snaží prostredníctvom projektu Mesačnica sprostredkúvať svoje skúsenosti a vedomosti o udržateľnejších menštruačných pomôckach a najmä o kalíšku ženám na Slovensku.

Ako funguje menštruačný kalíšok?

Začala by som tým, že vložky a tampóny fungujú na princípe absorpcie. Kalíšok naopak menštruačnú tekutinu nevpíja, iba ju zbiera. Je to práve vďaka materiálu (lekársky silikón) a celkovému dizajnu. Preto nevysúša vaginálne prostredie- sliznicu, ani nenarúša prirodzené pH. Samozrejme aj pri kalíšku, tak ako aj pri iných menštruačných pomôckach treba dbať na hygienu čistých rúk pri manipulácii. Po zložení a vložení sa kalíšok vo vnútri roztvorí. Vďaka podtlaku je zabezpečený na svojom mieste a nepreteká. Takisto ak je zavedený správne (v porovnaní s tampónom sa kalíšok zavádza nižšie vo vaginálnom kanáli) nemal by spôsobovať diskomfort pri nosení. Práve naopak, väčšina žien ktoré majú s kalíškom skúsenosť si ho pochvaľujú aj pre jeho pohodlnosť pri nosení.

Pre koho je kalíšok určený? Na trhu je už dnes množstvo značiek, ako si vybrať ten správny?

Kalíšok je určený pre menštruujúce ženy bez rozdielu veku. Štandardne sa predáva v dvoch veľkostiach (kritérií pri výbere veľkosti možno nájsť veľa no základom je: menšia veľkosť je určená pre ženy ktoré nerodili vaginálne a väčšia veľkosť pre ženy ktoré rodili vaginálne), niektoré značky majú už v ponuke aj tretiu veľkosť (najmenšiu) pre dievčatá ktoré začínajú menštruovať, prípadne ženy, ktoré takúto veľkosť potrebujú.

Je pravdou, že na trhu je čím ďalej tým viac značiek a ani ja sama som pred tromi rokmi nevedela, ktorú si vybrať a podľa čoho sa rozhodovať. Kritériá, ktoré sme si stanovili aj pri výbere značky na spoluprácu boli tieto: certifikáty (zdravie, vegan), produkt bez pridaných farbív a chemikálií,  materiál (lekársky silikón) najvyššej kvality, bezplastové balenie (ideálne recyklovaný a recyklovateľný obal), no a samozrejme kvalitné prevedenie skrz dizajn a samotnú funkčnosť.  Nás okrem iného pri značke s ktorou sme začali spolupracovať (a stále spolupracujeme) presvedčila aj možnosť výmeny za inú veľkosť či vrátenie peňazí v prípade, ak daný produkt žene nevyhovuje. Myslíme si totiž, že tento prístup je veľmi férový a ráta aj s možnosťou, že istému percentu žien kalíšok ako taký jednoducho vyhovovať nebude. A to je samozrejme tiež v poriadku.

Ako je možné, že kalíšok drží na svojom mieste a nehýbe sa počas toho, ako sa pohybujem ja?

Kalíšok je zabezpečený po tom ako sa po zavedení roztvorí vďaka podtlaku. Jeho horný okraj sa vďaka pružnosti materiálu prispôsobí vaginálnemu kanálu a zabezpečí to, aby kalíšok nepretekal a výrazne sa nepohyboval. K nejakým pohybom kalíšku však dochádzať môže v súvislosti s prirodzeným pohybom- chôdza, sedenie, a pod., no netreba sa toho báť. V prípade ak sa posunie o niečo vyššie, stačí sa uvoľniť, prípadne použiť stopku kalíšku, ktorá slúži ako pomôcka pri vyberaní. Veľa žien má pocit a obavu, že kalíšok sa v nich “stratí“. Ak by sme sa nad tým zamysleli zjednodušene, znamenalo by to že vaginálny kanál je nekonečný. :D Táto obava je z môjho pohľadu obavou z nepoznaného a v tejto súvislosti ženám veľmi odporúčam knižku „Bez hanby o ohanbí“. :)

Foto 6_zdroj martina Dybova

Naozaj "nepretečie"? Nemusíme sa báť "nehody“?  

Kalíšok by pri správne zvolenej veľkosti a správnom zavedení nemal pretekať. Úprimne však poviem, že začiatky s kalíškom môžu byť pre niektoré ženy náročnejšie, no netreba sa vzdávať. Často hovorím, že je to ako pri mnohých iných veciach “o zvyku a o cviku“. Ja som dlhé roky pred kalíškom používala takmer výlučne vložky, takže aj v tomto zmysle to pre mňa bolo o niečo náročnejšie. Napriek tomu som si v priebehu niekoľkých cyklov zvykla a k jednorazovým pomôckam som sa už nevrátila. Ženám ktoré preferujú/ preferovali tampóny, alebo tým, ktoré už rodili vaginálne to zväčša ide o poznanie lepšie. :) Ak ku pretekaniu dochádza napriek správnemu zavedeniu a roztvoreniu kalíšku, je možné, že zvolená veľkosť je nevyhovujúca. Niektoré značky práve kvôli tomuto aspektu ponúkajú spomínanú možnosť bezplatnej výmeny veľkosti po určitom čase. To je skvelé hlavne pre ženy, ktoré s kalíškom začínajú a nie sú si isté jeho kúpou. Pri prvých skúsenostiach s kalíškom určite odporúčam si dať tzv. “poistku“ vo forme vložky, alebo intimky. Dajú sa tak dopoužívať zásoby jednorazových pomôcok, možno ale použiť aj látkové vložky či menštruačné nohavičky.

Čo ak si ho zavediem nesprávne? Ako to zistím? Nebolí to?

Pri nesprávnom zavedení to žena na 99% bude cítiť v podobe mierneho diskomfortu, alebo sa to prejaví už spomínaným nežiadúcim pretekaním kalíšku. V tomto prípade treba kalíšok čo najskôr vybrať, opláchnuť pod čistou tečúcou vodou a skúsiť zaviesť opätovne. Je dobré si vkladanie a vyberanie vyskúšať po prvý raz v pohodlí domova. Taktiež je možné si to vyskúšať aj mimo menštruačných dní (na rozdiel od tampónov, ktoré by sa takto používať nemali). Určite to odporúčam, je to skvelé na odbúranie prvotných obáv a stresu. Aj keď sa to môže zdať zo začiatku náročné, je dobré sa čo najviac uvoľniť, lebo práve stres a napätie spôsobujú okrem iného aj sťahovanie svalov (v tomto prípade aj svalov panvového dna).

08_zdroj OrganiCup

Ako často ho treba vyprázdňovať? Je vhodný aj na noc?

Kalíšok vzhľadom až k trojnásobne vyššej kapacite (oproti vložkám či tampónom) treba vyprázdňovať každých 8-12 hodín (alebo častejšie) v závislosti od intenzity menštruačného cyklu každej ženy. Pri začiatkoch používania kalíšku je dobré ho meniť každých 4-6 hodín a následne interval predlžovať podľa potreby. Veľa žien má práve z vyberania a vyprázdňovania najväčšie obavy. No práve s tým je spojená ďalšia z výhod. Vďaka menštruačnému kalíšku (ako jedinej pomôcke tohto typu) vieme zistiť viac o svojom tele a jeho fungovaní. Nakoľko poznáme objem, vieme si jednoducho odsledovať koľko mililitrov menštruačnej tekutiny sa v kalíšku nazbiera za deň a následne dokopy za všetky menštruačné dni. Kalíšok možno bez obáv používať aj v noci, či už samostatne, alebo v kombinácii s inom menštruačnou pomôckou (“poistkou“) podľa preferencií.

Ako často ho treba dezinfikovať/vyvárať? 

Kalíšok treba vyvariť (sterilizovať) vo vriacej vode pred úplne prvým použitím a následne po skončení každého cyklu po dobu 3-5 minút. Následne po vyschnutí ho treba odložiť do vrecúška na to určeného (zvyčajne je súčasťou balenia pri kúpe) a uskladniť po zvyšok mesiaca na ideálne suché miesto. Pri vyváraní treba dať pozor na dostatok vody v nádobe na to určenej a takisto nie je dobré od sporáka v tomto čase odchádzať. Po odparení vody by hrozilo poškodenie kalíšku jeho prasknutím. Takýto kalíšok je potom znehodnotený a už ho nie je možné používať. Špeciálne prášky/ prostriedky na čistenie nie sú pri vyváraní nutnosťou. Je pravdou že na kalíškoch, ktoré sú bez pridaných farbív po istom čase môže byť vidieť to, že už boli/ sú používané. Pri pravidelnom vyváraní by tento efekt nemal mať vplyv na funkčnosť či zdravie. Na elimináciu prípadného zafarbenia je možné použiť “domáce recepty“ ako ocot, alebo 2%-ný peroxid vodíka (dostupný v lekárňach) zmiešaný v pomere 1/1 s vodou. V oboch prípadoch treba kalíšok nechať (ideálne) cez noc v nádobe s tekutinou a následne ešte opätovne vyvariť vo vode.

Dá sa s kalíškom kúpať – jazerá/verejné bazény?

Áno, s kalíškom je možné sa bez problémov aj kúpať. :) Na rozdiel od iných menštruačných pomôcok, pri kalíšku ako pri jedinom je vnútorné a vonkajšie vaginálne prostredie oddelené (platí to v prípadoch, kedy je kalíšok zavedený správne a používa sa tak ako sa používať má). To môže znižovať napríklad aj riziko prípadných bakteriálnych infekcií.

Foto 3_zdroj Martina Dybova

Prečo si sa rozhodla popularizovať túto tému?

Tému zdravšej, ekologickejšej a aj ekonomickejšej menštruácie som sa rozhodla popularizovať preto, lebo keď som s kalíškom začínala síce som k tomu už vedela nájsť  informácie na internete, no bolo pre mňa náročné zorientovať sa v množstve rôznorodých informácií z rôznych zdrojov. Chýbal mi niekto, koho by som sa opýtala a kto by mi výber zjednodušil. Pri kúpe svojho prvého menštruačného kalíšku som nevedela o kritériách, ktorými je dobré sa pri výbere riadiť. Okrem online prostredia, teda web stránky a sociálnych sietí som od začiatku chcela túto tému popularizovať aj v tom offline prostredí. Teda prostredníctvom účasti na trhoch, festivaloch, konferenciách… Veľkú časť tejto osvety tvoria spolupráce s bezobalovými obchodíkmi. Spoločne organizujeme prednášky, kam sa ženy môžu prísť informovať a dozvedieť všetko to, čo ich zaujíma a čo by o kalíšku mali vedieť. V uplynulých mesiacoch sme vzhľadom k situácii ktorá nastala v súvislosti pandémiou Covid-19 začali dočasne nahrádzať plánované prednášky a akcie livestream vysielaniami na Facebooku a Instagrame. V najbližšej dobe v tom plánujeme pokračovať. Vždy s inou hosťkou na inú tému. Verím, že sa je na čo tešiť. :)

Už dlhšie obdobie sa venuješ tejto celkom vážnej téme. Určite tým vzniká množstvo otázok, vtipných a niekedy možno aj bizarných situácií - prezradíš niečo na odľahčenie? :)

Asi by som ani nepovedala že je to vážna téma. Pre mňa ako pravdepodobne aj pre mnoho iných ľudí (nielen žien) bola menštruácia ako taká dlhé roky tabuizovanou témou. Rozprávala som sa o nej len z nutnosti alebo vôbec. No aj vďaka projektu som pochopila, že to tak vôbec nemusí byť. Myslím si, že to je téma o ktorej by sa malo hovoriť viac medzi ženami ale aj s mužmi. Paradoxne, z mojej skúsenosti muži reagujú zväčša na túto tému veľmi v pohode (je možné že som mala aj šťastie:)) a čo sa týka kalíšku tak niektorých to vyslovene zaujíma po tej funkčnej stránke. Možno práve zvedavosť mužov ohľadom kalíšku a jeho fungovania je prvým impulzom, kedy sa vôbec prvý krát otvorene rozprávajú o menštruácii so svojimi priateľkami, partnerkami, manželkami… :) A bizarné či vtipné situácie? Počula som viackrát o mužoch, ktorí keď videli ako kalíšok vyzerá, mysleli si, že sa zavádza naopak, teda ako “štupeľ“. :D V online prostredí nás prevažne sledujú a komunikujú s nami ženy. Na trhoch či festivaloch je však naozaj zaujímavé pozorovať niektoré pohľady aj reakcie mužov či žien ale aj rôznych generácií. Zatiaľ však naozaj prevažovali tie pozitívne reakcie z čoho sa veľmi teším. A myslím si, že aj tabuizované a stigmatizované témy je možné odľahčovať práve s humorom. :)

Foto_zdroj Martina Dybova

 

O projekte Mesačnica:

Prostredníctvom projektu Mesačnica sa snažíme popularizovať zdravšie a ekologickejšie menštruačné pomôcky. Okrem informačno-predajnej web stránky realizujeme workshopy, prednášky a tematické eventy. Naším cieľom je otváranie dialógu o udržateľnosti a znižovaní odpadu v súvislosti s problematikou ženskej intímnej hygieny. Našou víziou je svet, ktorý prispieva k návratu prirodzenejšieho cyklu a harmónii medzi ženou a Zemou.

Buď s Mesačnicou v kontakte viac ako raz za mesiac, alebo jej v prípade otázok napíš:

https://www.facebook.com/mesacnica

https://www.instagram.com/mesacnica

info@mesacnica.sk

Ilustracia_autorka Martina Dybova (1)

Za fotografie ďakujeme: Miroslava Šárová, OrganiCup a archív Mesačnice