Dá sa žiť ekologicky aj s tromi malými deťmi?

Príbeh jednej päťčlennej rodiny za ekologickejšou domácnosťou alebo naše úspechy a neúspechy v snahe zredukovať odpad v našej domácnosti.

#nasekopribeh 

Poďme spolu ale na začiatok bilancovať uplynulý rok...
 
Všímali ste si množstvo odpadu, ktoré ste vyprodukovali? Čo vám robí najväčší problém v znižovaní odpadov? Kompostujete? Premýšľate nad kompostovaním? Začali ste nakupovať do vlastných obalov? Podarilo sa vám obmedziť plytvanie jedlom?
 
U nás sme za minulý rok značne obmedzili množstvo vyprodukovaného odpadu a to aj napriek tomu, že sa nám rodinka rozšírila o ďaľšieho malého člena :)

84950187_496138841299214_4194280978975293440_n

Ako sa nám to podarilo? Tak napríklad aj takto...

• Plne dojčené bábätko, ktoré látkujeme, naozaj nevytvorí vôbec žiaden odpad. Starostlivosť o látkové plienky nezaberie veľa času. Myslím, že dokonca čas ušetríte v porovnaní s tým, ak by ste museli utekať do obchodu po jednorázové plienky v prípade, že sa vám minú a následne s tým spojené aj časté vynášanie smeti. O dopade na ekológiu už ani nehovorím. Vlhčené obrúsky sme plne nahradili látkovými obrúskami v praktickom vrecku na cestovanie, doma stačí voda a uterák.

• Začali sme dôsledne recyklovať, vyhýbame sa potravinám a produktom, ktoré sú balené v kompozitných obaloch, t.z. často nerecyklovateľných a tým pádom sa nám znížilo množstvo komunálneho odpadu. Stále sa však držím hesla, najlepší odpad je ten,ktorý nevznikne, a to aj v prípade recyklovateľných obalov.

• Väčšinu surovín na varenie nakupujeme do vlastných nádob v našom lokálnom bezobalovom obchodíku Špajzka, kde majú naozaj pestrý výber a majú v ponuke skoro všetko čo doma k vareniu a sýtym bruchám potrebujeme.

• Ešte stále sme sa nerozhodli, ktorý kompostér si do bytu zadovážime, ale biologicky rozložiteľný odpad zatiaľ poctivo nosíme do hnedých zberných nádob na to určených.

• Naučila som sa neplytvať jedlom, navariť chutný a výživný obed aj  zo “zvyškov“ a potraviny spracovávam doslova do poslednej omrvinky. Navyše sme značne obmedzili konzumáciu mäsa a živočných produktov.

• Materiálne darčeky pre nás a pre naše deti sme zamenili hlavne za darčeky zážitkové. Či už permenantka na každotýždňové rodinné plávanie, spoločný výlet, dovolenka alebo aj návšteva dobrej reštaurácie nám určite urobí väčšiu radosť, ako darček, ktorý zväčša o pár hodín obdarovaného prestane tešiť. Ak už po materiálnych darčekoch pre deti siahnem, zväčša sú to športové potreby, edukatívne pomôcky alebo hračky z dreva. Aj tieto viete často zohnať z druhej ruky, za zlomok ceny.

• Jedna za mňa úplne jednoduchá a pritom efektná zmena bola výmena plastovej špongie za lufu a výmena utierky z mikrovlákien za kompostovaľnú z celulózy a bavlny. Lufa je tekvica, ktorá po vysušení slúži ako hubka na riad či na upratovanie. Jeden kúsok lufy vám spoľahlivo vydrží aj dva-tri mesiace a následne ju skompostujete.

Množstvo bežného komunálneho, neseparovateľného odpadu u nás momentálne v priemere za 14 dní tvorí obsah malej igelitky,  čo si myslím, že pri 5 člennej domácnosti, je celkom slušné :) a to ešte väčšiu časť odpadkov, tvorili veci, ktoré k nám ešte počas sviatkov boli "darované, alebo prinesené". Verím však, že toto množstvo ešte vieme zredukovať. Pridáte sa k nám?

84393567_193763831828395_4930722356747304960_n (1)
 
K napísaniu tohto článku ma inšpirovala hlavne nedávna precházka v Svätom Martine, mestská časť Senca. Na jednej strane krásny les, dedina a detské ihrisko, na druhej strane obrovská smradľavá skládka.
Tí z vás, ktorí ste z okolia Senca a ešte ste vo sv.Martine neboli, choďte sa pozrieť, urobte si prechádzku do lesa a zoberte deti na ihrisko, ale cestou si nezabudnite všimnúť aj tú druhú stranu, tú nepeknú časť so skládkou. To všetko sú "naše" odpadky. Žiaľ, odpad sa mávnutím čarovného prútika nestratí a neplatí naň ani staré dobré porekadlo zíde z očí, zíde z mysle!
 
Ak by ste si radi prečítali viac info o tom ako je na tom "naša"senecká skládka:
https://blog.vazimsita.sk/10-rokov-v-senci-600-000m3-odpadu-co-bude-o-dalsich-10-rokov/

skladka-kolko-je-600.00-kubikov-768x477
 
Poďme spolu postupne, pomaličky urobiť tie malé zmeny v našich domácnostiach, aby sme si na konci roka uvedomili, aký veľký krok sme na ceste za udržateľnejšou domácnosťou urobili. Skúsme prehodnotiť svoje návyky a zabehnutý režim.

Ak by ste dnes mohli urobiť prvý krok k ekologickejšej domácnosti čo by to bolo?

 

my (1)