September volá: Späť do práce či školy! Buďme pripravení!

 

109693443_672266690032213_9084320629997065302_n (1)

  

September je už za dverami a nástup späť do školských lavíc sa už nezadržateľne blíží. 

Máte už zoznam vecí čo budú vaše deti potrebovať na začiatok školského roka? Zamýšľali ste sa už aj nad tým ako zabaliť desiatu či prípadne celý obed ekologickejšie a zdravšie?

Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako zabaliť jedlo tak, aby sme zbytočne nezaťažili prírodu odpadom.

 

hlavna_foto (1)

Znovu použiteľné a zdravotne nezávadné obaly 

Na balenie desiat sa spotrebujú stovky servítok či mikroténových vreciek ročne. To isté platí aj pri spotrebe PET fliaš na vodu.

Vedeli ste, že PET fľaše nie sú vhodné na opakované použitie? Dokonca to neodporúčajú ani samotní výrobcovia, pretože opakované používanie jednorázových plastových fliaš vedie ku kazeniu plastu a jeho stenčovaniu. Na poškodených miestach sa následne usadzujú baktérie, ktoré predstavujú zdravotné riziko. Plasty vystavované teplu, ktorých povrch sa časom ničí, navyše v mnohých prípadoch uvoľňujú toxické látky.

Všetkým týmto produktom, ktoré zaťažujú životné prostredie a zároveň sú často aj škodlivé pre zdravie sa však viete jednoducho vyhnúť. Odpoveďou sú znovu použiteľné, umývateľné a zdravotne nezávadné obaly a fľaše pre vás a vašich najmenších.

116616232_1227168654282991_7145455003169937288_n (1)

 

Fľaša na vodu

Zdravý pitný režim vám pomôže dodržiavať kvalitná fľaša na vodu, ktorá je absolútný základ.

Dostupné sú v rôznych značkách, objemoch a farbách. Je len na každom z nás či preferujeme fľaše nerezové alebo sklenenéPre deti odporúčam hlavne nerezové fľaše Pura, ktoré sú v ponuke v rôznych veľkostiach a s niekoľkými typmi náustkov. Jednu fľašu tak môžete používať dlho, lebo rastie spolu s deťmi a tak nešetríte len životné prostredie, ale aj vašu peňaženku.

FullSizeRender (15)

Termohrnček na kávu alebo čaj

 Ak si vašu kávu či čaj radi vychutnávate vonku, v aute, cestou do práce či školy, určite sa nezaobídete bez termohrnčeka.

Mojou srdcovkou je rozhodne termohrček circular&co. Vyrába sa z použitých jednorázových kelímkov na kávu. Je to krásny príklad využitia odpadu a toho, že odpad nemusí končiť len na skládke, ale dá sa z neho vytvoriť niečo nové, praktické a navyše veľmi pekné. Ďaľšou obrovskou výhodou tohto termohrnčeka je to, že netečie ani keď ho máte len tak hodený v kabelke či baťohu.

Ak predsa len preferujete piť svoj horúci nápoj zo skla, tak pre vás odporúčam sklenené šálky Neon Kactus. Tieto šálky sú vyrobené z borosilikátového skla, majú ochranný silikónový termonávlek a ergonomicky navrhnuté viečko, ktoré je odolné voči vystrieknutiu, čo znamená, že si môžete kávu vychutnať aj na cestách.

116400251_725914854634969_7865769801679305298_n

 

OBAL NA SENDVIČ

Na zabalenie sendviča sa nám doma najviac osvedčil ekologický obal na potraviny Bee's Wrap. Bee's Wrap je obal z bavlny a včelieho vosku, ktorý je ľahko umývateľný, tvárny a znovu použiteľný. Je to skvelá náhrada papierových servítok a plastovej fólie. Je vhodný napríklad aj na zabalenie bábovky, sušienok alebo ovocia.

Tip ekonetky: Ak by ste Bee's Wrap radi vyskúšali, ale z nejakého dôvodu odmietate včelie produkty, na trhu sú už dostať aj vegánske obaly bez včelieho vosku, s použitím rastlinného vosku.

Aby vám však tieto obaly dlho a dobre slúžili, je potrebné sa o ne aj správne a dôkladne starať. Ak hľadáte niečo menej údržbové, potom odporúčam prateľné, znovu použiteľné obaly na jedlo z bavlny. V ponuke na ekonetke ich nájdete od značky fluf alebo Keep Leaf, v rôznych variantách a krásnych farebných prevedeniach.

FullSizeRender (19)

NEREZOVÉ NÁDOBY a desiatové boxy / OBEDÁRE

Odolné dózy z potravinárskej nehrdzavejúcej ocele vám budú slúžiť aj desiatky rokov. Nerezové dózy sú takmer nezničiteľné a sú vhodné pre všetkých bez rozdielu veku.

Máte na výber z rôznych veľkostí, tvarov a značiek. Väčšie nerezové dózy sú vhodné napríklad na cestoviny či šalát, menšie na rôzne dipy, oriešky a drobné ovocie. Môj obľúbený je konkrétne tento nerezový box monbento sense s objemom 700 ml, ktorý je dokonca vhodný aj do mikrovlnnej rúry a zmestí sa do neho celý obed. 

Počas chladnejších dní radi využívame nerezové termosky na jedlo, ktoré udržia Váš obed teplý aj niekoľko hodín.

 116443756_293820248399084_1605779166959767932_n

 

Do našej ponuky sme prednedávnom zaradili aj desiatové boxy MonBento. Tieto desiatové boxy sú veľmi praktické vďaka silikónovému tesneniu a designovému uzáveru. Deti ale aj dospelí si ich rozhodne zamilujú aj pre ich zaujímavý design a veselé farby.

Desiatové boxy MonBento sú 100% vzduchotesné, môžete do nich zbaliť nielen sendviče, ale aj šaláty, zemiakovú kašu a iné dobroty.

Boxy sú vhodné aj na ohrev v mikrovlnej rúre a ich údržba je taktiež jednoduchá, nakoľko je možné výrobok umývať v umývačke riadu.

FullSizeRender (18)

 

DESIATOVÝ BOX JAR TO GO

S hermeticky uzatvoreným kontajnerom Jar-To-Go môžu byť aj raňajky v práci či na cestách zdravé, chutné a bez zbytočného odpadu.

Desiatový box je ideálny na prenášanie raňajkových cereálií, polievok, šalátov alebo dezertov. Vďaka výškovo nastaviteľnej silikónovej nádobke, ktorá sa nachádza vo vnútri boxu, môžete uchovávať rôzne ingredience oddelene. Napríklad chrumkavé muesli, ovocie či oriešky do jogurtu, chrumkavé krutóny do polievky či dresingy na čerstvé šaláty. 

Vezmite si tento desiatový box so sebou do tašky, batohu alebo aktovky a užite si prestávky kdekoľvek a kedykoľvek :)

 

FullSizeRender (9)

 

Silikónové vrecká

Jednorázové obaly a sáčky na desiatu, ovocie, oriešky alebo iné malé maškrty jednoducho nahradíte silikónovými vreckami, ktoré môžete používať opakovane.

U nás na ekonetke nájdete dva druhy silikónových vreciek:

  • Vrecká Stasher sú vzduchotesné a sú vyrobené z potravinárskeho silikónu najvyššej kvality. V Stasher vrecku môžete jedlo dokonca aj variť a ohrievať alebo ho môžete použiť ako obal na mrazenie rôznych potravín. Tip ekonetky: Stasher vrecko je ideálne aj na prenos cereálií. Nestíhate sa doma naranajkovať? Nasypte si cereálie do Stasheru a máte zdravé a výživné raňajky či desiatu, bez odpadu, stále po ruke.
  • Vrecká Hugger Bag sú vyrobené z platinového silikónu. Hugger Bag sú veľmi praktické nakoľko ich spodná časť je rozšírená a tak sú tieto vrecká samostatne stojace. Tip ekonetky: Hugger Bag vrecká sú taktiež výborným spoločníkom pri nakupovaní vo Vašom lokálnom bezobalovom obchodíku. Stačí si len vybrať vhodnú veľkosť a farbu.

Pre našich najmenších je zasa skvelým pomocníkom opakovane plniteľná a použiteľná kapsička na detskú stravu. Kapsičku je tiež možné naplniť a takto ju uskladniť v mrazničke.

 

116856384_324767171885487_345130031340818836_n (1)

 

Taška na jedlo

Takže ekologicky zabalenú desiatu by sme už mali, ale v čom ju odniesť? Odporúčam vám poobzerať sa po kvalitnej taške na jedlo. Horúcou novinkou na ekonetke sú tašky na jedlo od firmy fluf. Verím, že tieto praktické tašky si zamilujete aj vy a zaobstaráte si jednu aj pre seba do práce :) 

Tip ekonetky: Ak potrebujem pripraviť jedlo na celý deň, používam do tašky ešte aj chladiace vrecúško, ktoré udrží potraviny v chlade až do večera.

FullSizeRender (16)

 

EKOLOGICKÁ AKTOVKA NOSHA

Ak máte v rodine školáka tak ako my, isto ste už premýšľali aj nad tým, akú školskú tašku pre svoju ratolesť vyberiete. Kritérií na školskú tašku sme doma mali viacero, ale len jedna značka spĺňa všetko, čo od kvalitnej aktovky očakávam. A tou značkou je nosha.

Nosha má ideálnu veľkosť, do ktorej sa zmestí všetko, čo deti budú v škole potrebovať. Aj napriek tomu je to najľahšie aktovka na našom trhu, váži len 0,75 kg.

Nosha je ergonomická a odporúčaná fyzioterapeutmi. Chrbtová časť je vystužená a ramenné popruhy sú anatomicky tvarované so zapínaním na hrudi, ktoré sadnú aj tým najútlejším detským postavám. Bonusom je odnímateľný bedrový pás, ktorý deťom môže poslúžiť aj ako ľadvinka.

Nosha je ekologická. Tvorcovia pri výrobe mysleli aj na životné prostredie a preto je Nosha rozložiteľná, plne kompostovateľná a nie je na nej ani kúsok plastu.

Tvorcovia Noshy stavili na jednoduchý, ale za to pekný dizajn a farby. Ak by ste si radi Noshu rozveselili môžete na ňu pripnúť taštičku v podobe milých zvieratiek. 

Nosha je vyrobená na Slovensku, ale zároveň je svetová, lebo sa hrdo pýši titulom jediná ekologická aktovka na svete.

116669292_797855824086747_8731009016086461293_n

 

UPCYKLOVANÝ OBAL NA NOTEBOOK A DOKUMENTY

Hľadáte ekologický obal na laptop či dokumenty? Potom sa skúste poobzerať po produktoch z dielne sobi.eco

Produkty sobi.eco vznikajú z recyklovaného oblečenia a použitých plastových fliaš. Sobi.eco produkty sa navzájom krásne dopĺňajú, v ponuke nájdete napríklad aj obal na laptop a obal na dokumenty, ktorý v chladnejších dňoch môže poslúžiť ako podsedák.

Projekt sobi.eco je projekt nielen ekologický, ale aj etický. Činnosťou podporuje sociálne a zdravotne znevýhodnených ľudí na Slovensku. Tvorcovia projektu umiestnili výrobu do chránených dielní, sociálnych podnikov, či dielní, ktoré poskytujú prácu v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou. 

Dovolím si práve tu citovať myšlienku tvorcov projektu:  Premeniť potenciálny odpad na niečo užitočné je malý zázrak."

Ak vás upcyklované produkty oslovili a premýšľate do čoho budete baliť deťom zošity do školy, mám pre vás riešenie. Praktický obal BORN AGAIN z pevného, odolného upcyklovaného papiera z vreca od sódy bikarbóny značky TIERRA VERDE. Obal sa hodí na malý či veľký zošit, brožúru alebo útlejšiu knižku.

Tip ekonetky: Ceruzky z recyklovaných CD obalov sú u nás vychytávkou týchto dní.

110137820_203578454417197_2408467597644347948_n (2)

 

Buďme vzorom pre naše deti

Učme naše deti od malička žiť ekologickejšie, chrániť prírodu a nevytvárať zbytočný odpad. Je veľmi pravdepodobné, že si tento spôsob života osvoja a budú ho praktizovať v budúcnosti vo svojich domácnostiach a ich deti v tých svojich. Práve takto viete šíriť posolstvo ochrany prírody nenásilnou, ale efektívnou formou ďalej.

O tom ako nakupovať čo najviac bezobalovo, štýlom zero waste a aj o tom, ako ekologicky skladovať potraviny, ste sa mohli dočitať v minulých článkoch.

FullSizeRender (12)

 

Fotky:

archív ekonetky v spolupráci s Alex Kiňová www.alex-kinova.com

Zdroj:

www.vitarian.sk/clanky/zdravie/2017/ako-nam-skodia-plastove-flase

www.nosha.sk

www.sobi.eco/sk/