Rozhovor, nielen o ekológií, s Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou

Veronika Cifrová Ostrihoňová patrí medzi známe tváre televíznej obrazovky, poznáte ju zo sociálnych sietí. Má vlastný youtube kanál Very Veri a pravidelnú talkshow SitdownStories so zaujímavými hosťami v Bratislave i mimo nej. Momentálne si užíva radosti materskej dovolenky a prvé mesiace so svojou dcérkou. Sú nejaké drobnosti, čo by chcela zmeniť na fungovaní svojej domácnosti? 

Nový rok, nové výzvy...patríš medzi tých, ktorí si dávajú s príchodom nového roka predsavzatia?

Dávam, so železnou pravidelnosťou každý rok! S ich plnením je to už občas horšie :)

Všade navôkol ľudia volajú po zmene, zmene životného štýlu – byť viac ekofriendly, byť zodpovednejší voči prírode, vyprodukovať menej odpadu. Je niečo, čo by si chcela zmeniť u vás doma?

Toho by bolo! Napríklad kupovať potraviny, a produkty, ktoré nie sú zabalené v množstve plastu, či papiera. Takisto viac využívať bezobalové obchody. Už dlho kupujeme ekologické pracie aj čistiace prostriedky, no ďalší krok je ísť bezobalovo a chodiť si ich dočapovať. Veľa hygienických pomôcok sme vymenili za udržateľnejšie, no na niektoré som si ešte netrúfla. Chystám sa. 

Si mediálne známa, vidieť Ťa na TV obrazovkách, na sociálnych sieťach, aký je tvoj prístup k móde? Zvykneš podľahnúť fast fashion alebo radšej investuješ do niečoho lokálneho? Zmenil sa tvoj pohľad na módu, odkedy si sa stala mamou?

Módu mám rada, lebo je to umenie, no zároveň druhý najšpinavší priemysel. A to si uvedomujem. Čo najviac sa snažím podporovať a kupovať veci od lokálnych českých a slovenských dizajnérov. Fast fashion sa snažím vyhýbať, myslím, že sa mi to z roka na rok darí viac, no stále je čo zlepšovať. Mám rada kvalitu, radšej zainvestujem do drahšieho kúsku, ako si kúpiť tri lacné, ktoré nič nevydržia. Napríklad som tento rok darovala ďalej kabát, ktorý som som nosila 14 rokov. A teraz slúži ďalej niekomu inému. Môj pohľad na módu sa od narodenia dcéry nezmenil, no zmenilo sa jej využitie, keďže väčšinu času trávim v teplákoch či legínach, a teplej bunde. No rada si užijem aj pracovné udalosti, pre ktoré sa musím trošku inak obliecť. Verím v istú cyklickosť módy, rada veci posúvam, a naopak, beriem od iných. Manžel si napríklad nedávno namiesto kupovania nových vecí zobral niekoľko starších od môjho otca, ktoré už nenosil a má z nich radosť. A musím priznať, že zo dve košele som si odtiaľ vybrala aj ja. Dúfam, že raz bude nejaké z mojich súčasných vecí nosiť aj moja dcéra. 

Máš nejaké zlozvyky, resp. je niečo, čomu neodoláš z „konzumného“ sveta?

Veľmi na sebe nemám rada, keď si zabudnem fľašu s vodou, a kupujem si obyčajnú stolovú z plastu, prípadne ak si zabudnem svoj obľúbený termohrnček z ekonetky na chai latte. Pijem pravidelne magnéziovú vodu, ktorú inak ako v plastových fľašiach zohnať neviem, no robí mi dobre. Takisto plánujeme aj tento rok lietať, keď Sára trošku vyrastie, čo nie je ekologické, no cestovanie je pre nás veľký dar a pasia. Snažím sa aspoň offsetovať dlhé lety na webstránke, ktorá to umožňuje. Vždy som málo používala auto, no odkedy sa narodila malá, chodíme takmer všade pešo. Zároveň ale máme jedno veľké, neekologickéé auto, ktorým chodíme - tiež pre množstvo vecí, ktoré teraz so sebou kvôli dieťaťu nosíme - aj na dlhšie trasy, čo tiež nie je dobré. Všeobecne sa vôbec nepovažujem za ekologicky uvedomelú, myslím, že mám a máme ako rodina obrovské množstvo medzier. 

PF-01641aa-A4

Foto: Archív Veronika Cifrová Ostrihoňová