Ekologické upratovanie jednoducho a výhodne - tieto čistiace prostriedky vám nesmú chýbať

Viete, čo obsahujú čistiace prostriedky, ktoré bežne používate? Skúsili ste si si niekedy prečítať na obale zloženie? Často je dlhé a nezrozumiteľné. Obsahuje rôzne toxické látky, ropné deriváty, farbivá či chlór. Ak by ste obsahu rozumeli, používali by ste tieto prípravky naďalej?

myti-v-kostce-krabicka-165-g-05

Nepotrebujete všetky tie dokonalé čistiace prostriedky z televíznej reklamy, aby ste doma mali príjemne čisto a voňavo. Upratovať šetrne k vlastnému zdraviu aj našej planéte je jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Prinášame vám prehľad ekologických čistiacich prostriedkov, ktoré pre nás predstavujú povinnú výbavu každej udržateľnej domácnosti. Dozviete sa, na čo všetko sú vhodné aj ako ich kombinovať. Na konci článku nájdete praktický nákupný zoznam. Ekologické upratovanie šetrí prírodu aj vaše financie :)

Ekologické upratovanie je drahé – naozaj?

Nie. Jedná sa o častý mýtus, ktorý odradí mnoho ľudí od zmeny k životu bez chémie. A pritom je to práve naopak. Upratovať, umývať riad či prať ekologicky je výborný spôsob na šetrenie nákladov domácnosti. So základnými ekologickými čistiacimi prostriedkami dokážete zázraky na počkanie. Nepotrebujete drahé čistiace prostriedky, potrebujete len vedieť, čo všetko sa dá na upratovanie využiť.

 bezobalova drogeria

Pri nakupovaní v bezobalovom obchode si všimnite jednotkovú cenu – ak by ste ju prepočítali, bude podobná alebo nižšia ako pri rovnakom čistiacom prostriedku predávanom v obale. V našej predajni v Malej Lehote nájdete bezobalovú eko drogériu Tierra Verde. (Fotka je ilustračná :) )

5 dôvodov, prečo používať šetrné čistiace prostriedky

  • Sú ekologické a biologicky odbúrateľné – nezaťažujú životné prostredie
  • Sú šetrné k pokožke – pri upratovaní nepotrebujete gumené rukavice
  • Nevdychujete rôzne „chemické výpary“
  • Môžete bez obáv upratovať aj s deťmi – za všeobecné riziká spojené s upratovaním s deťmi neručíme :)
  • Domov rozvoniate vôňou, ktorú máte radi

Gél na riad s citrónovou silicou, Tierra Verde 1 l

Zapojte do upratovania aj deti – s ekologickými čistiacimi prostriedkami sa nemusíte báť.

Ekologické čistiace prostriedky – základná sada pre každú domácnosť

S týmito čistiacimi prostriedkami zvládnete doma umyť a upratať všetko. My ich používame takmer každý deň.

Jedna kocka, tri spôsoby využitia

„Umývanie v kocke“ predstavuje naozaj efektívne a cenovo dostupné riešenie na upratovanie v domácnosti. Umyjete s ním riad, vyčistíte takmer všetky povrchy a ak je treba, ručne vyperiete základné textílie. Slúži aj na odstránenie čerstvých škvŕn, čo oceníte najmä pri malých deťoch. Umývanie v kocke je dokonalý čistiaci prostriedok pre každú, nielen minimalistickú, domácnosť.

myti-v-kostce-krabicka-165-g_Tierra_verde

Puer – bieliaci prášok a odstraňovač škvŕn

Ak ste hľadali informácie o ekologickom upratovaní či praní, na zázrak menom Puer ste celkom určite natrafili. Puer je čistý pekarbonát sodný alebo aj pracia sóda. Po zmiešaní s teplou vodou získava dezinfekčné účinky a zároveň sa postupne rozloží na sódu, vodu a kyslík – je teda plne odbúrateľný v prírode. Puer môžete pridať do práčky na rozjasnenie bielizne. Uľahčí vám čistenie umývadla či toalety, skvele dezinfikuje a vyčistí termosky či fľaše.

Puer

Zdroj: Alex Kinova Photography

Jedlá sóda v domácnosti? Áno!

Sóda má naozaj široké využitie. Pohlcuje pachy a efektívne odstráňuje mastnotu z rôznych povrchov. Bika – sódu na upratovanie by ste mali mať vždy po ruke.

Bika jedlá sóda

Zdroj: Alex Kinova Photography

Kyselina citrónová spoľahlivo odstráni vodný kameň

Koľko krát prevaríte vodu v rýchlo varnej kanvici, kým stratí pachuť po octe? Kyselina citrónová vám pomôže odstrániť vodný kameň efektívne a bez zápachu. Okrem kanvice ju môžete nasypať aj do umývačky riadu, práčky aj kávovaru. Alebo s ňou opláchnuť umývadlo a toaletu, jednoducho všetky povrchy, kde sa v domácnosti tvorí vodný kameň. Z kyseliny citrónovej si viete jednoducho vyrobiť aj domáce plákadlo.

kyselina-citronova-tierra-verde-01

Mydlové vločky – ekologické pranie

Z mydlových vločiek si jednoducho a rýchlo pripravíte šetrný prací gél. Okrem mydlových vločiek potrebujete práškovú sódu a vodu. Domáci gél na pranie je šetrený k pokožke, preto je vhodný pre každého člena rodiny. Ak máte radi voňavé prádlo, stačí do gélu pri dávkovaní do práčky pridať pár kvapiek esenciálneho oleja.

mydlove vlocky

Zdroj: Alex Kinova Photography

Voňavá domácnosť bez chémie

Poznáte ten pocit, keď v sobotu po upratovaní nádherne vonia celý byt? Ak upratujete ekologicky – samy si miešate prostriedky na čistenie, máte výnimočnú možnosť namiešať si aj obľúbenú vôňu. Stačí pár kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja a čistiaci prostriedok bude nádherne voňavý.

Esenciálne oleje okrem vône disponujú aj vlastnosťami, ktoré pri upratovaní zaiste oceníte. Taký citrón je skvelý pomocník na odstraňovanie vodného kameňa. Zároveň pôsobí aj antibakteriálne, preto ho odporúčame pridať do prostriedku na umývanie  podlahy alebo iných povrchov v domácnosti.

Aby vaše prádlo krásne voňalo, pridajte do pracieho gélu pár kvapiek esenciálneho oleja. Obľúbené esenciálne oleje na bielizeň sú levanduľa alebo pomaranč.

Voňavý domov - sada pre tvorenie s esenciálnymi olejmi, Tierra Verde 03

Ekonetka tip: Namiešajte si prírodný osviežovač vzduchu. Stačí vám esenciálny olej, voda a fľaša s rozprašovačom.

Ekologické upratovanie – čím upratovať?

Prírodná alternatíva kuchynskej hubky je lufa – kúsok tekvice. Je 100% kompostovateľná a pri správnej starostlivosti vydrží až 3 mesiace. Správna starostlivosť znamená, že ju jednoducho opláchnete a vysušíte po každom použití.

Ak vám lufa nevyhovuje, siahnite po celulózových kuchynských hubkách – u nás doma predstavujú voľbu číslo jeden. Využívame ich na umývanie riadu aj pri umývaní rôznych povrchov ako sporák, umývadlo či kachličky. Pri každodennom používaní vám celulózová hubka vydrží približne 6 mesiacov. Stačí ju po použití opláchnuť a vysušiť. Dezinfikovať a zbaviť prípadného zápachu ju môžete namočením v octe.

Celulózová kuchynská hubka, A slice of green 03

Obľúbili sme si aj kuchynské utierky z celulózy a bavlny Jangneus. Sú 100% odbúrateľné, majú vysokú absorpčnú schopnosť, dlhú životnosť a môžete ich jednoducho oprať v práčke. A navyše sú dostupné v nádherných dizajnoch!

jangneus hubky na umyvanie

Nepotrebujete však špeciálne handry ani kefy, využiť môžete aj staré oblečenie, ktoré máte doma. Vynosené bavlnené tričká umyjú podlahu a poradia si aj s oknom, máme to vyskúšané :)

Chcete začať s eko upratovaním? Toto je náš základný nákupný zoznam:

Dáte ekologickému upratovaniu šancu? U nás v ekonetke nájdete všetko pre udržateľnú, čistú a voňavú domácnosť.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte nás cez chat v pravom dolnom rohu alebo navštívte našu predajňu v Malej Lehote – čistiace prostriedky pre ekologickú domácnosť predávame aj bez obalu.