Dochádzajú vám inšpirácie na aktivity doma? Nechajte sa inšpirovať tipmi od nás

#ostavamdoma

“Raz, keď budem mať čas, to spravím!” Kto pozná túto výhovorku? Myslím, že práve dnes, zajtra a každý ďalší deň.... je ten správny čas na všetky aktivity, ktoré spadajú do “kategórie raz”. Všetko sa môže veľmi rýchlo zo dňa na deň zmeniť, ale sme v tom spolu. V týchto dňoch sa stále viac a viac presviedčame o tom, že sebadisciplína, rešpekt a zodpovednosť sú najčastejšie skloňované heslá. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré v tieto dni (veríme), že oceníte.

social-distance-4954540_1920

 

Hýbme sa aj doma

Pohyb a cvičenie je veľmi dôležité aj počas tohto obdobia. Odporúčaných je minimálne 30 minút každý deň.

Medzi obľúbené pohybové aktivity, ktoré momentálne v našej domácnosti tieto dni fungujú, rozhodne patrí online fitko Fitshaker

"Vzhľadom na aktuálnu situáciu vo svete sme vo Fitshakeri dali všetci hlavy dokopy a vymysleli viacero aktivít, ktorými chceme uľahčiť ľuďom život v domácom prostredí. A to nielen formou bezplatných cvičených videí, priamych prenosov, ale aj novým cvičkom pre deti KIDshaker, pohybovo-tanečnou aktivitou pre deti vo veku 2-7 rokov. Detičky sa vďaka tomuto cvičeniu naučia základné cvičebné prvky hravou formou, jednoduché tanečné variácie, precvičia si hlasivky spevom a naučia sa čo – to o zdravom živote (strava, pohyb a mnoho ďalšieho)." Peter Švaral, spoluzakladateľ domáceho online fitka Fitshaker.sk

kidshaker_final_ok

Ďalším výborným online tréningom je rozhodne aj fit tréning od Simony Kozerawski. Spolu so Simonou si viete zacvičiť prostredníctvom videí, ktoré pravidelne uverejňuje na jej instagramovom profile. Ale pozor, je to riadna makačka. Výsledky však stoja za to :)

Nezabúdajme však ani na našu tvár a udržujme si aj svalstvo na tvári v dobrej kondícií. Pravidelným cvičením tvárovej jogy nútime svaly aby boli pružnejšie a držali tvar. Zuzka Ondrisová má v ponuke aj online kurzy tvárovej jogy , taktiež pravidelne zdieľa live cvičenia vo svojej facebookovej skupine. Že ste o tvárovej joge ešte nepočuli? Nevadí. Kedy skúsiť niečo nové, keď nie teraz? 

 

kid-2603859_1920

 

Čítajme si spolu a dovoľme iným aby čítali aj pre nás

Ak by ste si radi prečítali viac o tom, ako sa dá žiť v zmysle zero waste a premýšľate ako zredukovať množstvo odpadu vo vašej domácnosti tak knižka Domácnosť bez odpadu je knižka práve pre vás. Viac si o tejto knižke môžete prečítať aj v našej nedávnej recenzii, ktorú pre nás pripravil portál onavie.sk

Pre deti odporúčam zero waste knižku Planéta Zem sa usmieva, kde rozprávačom je samotná planéta Zem, ktorá vysvetľuje deťom, prečo býva smutná a kedy sa usmieva. Milé a náučné čítanie pre malých aj veľkých.

Pre tých z vás, ktorí hľadajú zázrak vo svojom živote, a to nielen v tejto momentálnej situácií, odporúčam Knihu zázrakov od literárnej autorky Martiny Kavuliakovej Stríbrnskej. Úryvky z knihy zázrakov si môžete vypočuť aj prostredníctvom online čítania priamo od autorky

Skvelé tipy na dobré knihy alebo podcasty nájdete aj u Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej na jej youtube kanáli  Very Veri

Veľmi ma oslovila aj krásny príbeh Nezastaviteľní,o momentálnej situácii od Iryna Zelyk, ktorú su môžete stiahnuť zadarmo ako e-knihu. Príbeh pomôže dieťaťu lepšie pochopiť súčasnú sitáuciu a nadobudnúť vedomosti o pandémií, jej príčinách a dôsledkoch.

 

IMG_5895

 

Učme sa, hrajme sa a zabávajme sa spolu s deťmi

 
Zavretá škola je krásny projekt pre rodičov predškolákov a školákov. Na stránke nájdete rôzne tipy s množstvom aktivít, aby bolo učenie doma zábavné a zároveň efektívne. K webovej stránke patrí aj  Facebook skupina Zavretá škola.  V skupine môžete stretnúť aj pána Daniela Heviera.
 
Radi by ste si s deťmi zatancovali a vybláznili sa na detskej hudbe, ale pesničky typu bum bác nie sú pre vás? Mám pre vás jeden tip a tým je Toddler Punk
Toddler Punk je zoskupenie muzikantov a spisovateľov, ale hlavne rodičov, ktorý vydali knižku a album pesničiek pre deti. Za mňa je to kvalitná detská hudba, ktorá na slovenskej hudobnej scéne chýbala:)
 
A vďaka Toddler Punku som sa prednedávnom dostala aj k zaujímavej stránke Zdravý pohyb deťom. Na stránke nájdete tipy, triky a návody ako začleniť zdravý a hravý pohyb, ktorý baví do každodenného života vašej rodiny alebo skupiny detí bez námahy a hľadania.
Veľmi ma oslovili aj ich Adventný kalendár POHYBOVÁ ABECEDA plný pohybu a zábavy. Verím, že Vás tento unikátny projekt zaujme tak ako mňa a podporíte ho.
 
Rôzne tipy na aktivity a hry s deťmi doma nájdete aj na stránke Rozumiemedetom.sk
 

"Prepájam dospelácky svet s detským svetom, aby si navzájom porozumeli.Som lektorka a srdce projektu Rozumieme deťom. Venujem sa komunikácii prostredníctvom piatich jazykov lásky a utužovaniu vzťahov pre rodičov a deti." Petra Ragas

 
 
photo_117

 Foto: archív Petra Ragas

Poznáte virtuálne prehliadky? Za zmienku rozhodne stojí 33 národných parkov kde viete virtuálne navštíviť národné parky a 12 slávných múzeí a galérií z celého sveta.

Čo sa u nás doma počas týchto dní zmenilo? 

Varíme doma viac, veľa varíme zo zásob a experimentujeme asi viac ako obvykle. Snažíme sa správne skladovať potraviny a ovozel, tak aby sme jedlom vôbec neplytvali. Ak vám dochádza inšpirácia ako variť zo zvyškov odporúčam sledovať blog Do poslednej omrvinky.

Začali sme opäť kváskovať, za čo som nesmierne vďačná. Ak neviete kde začať odporúčam vám sledovať stránku Zdravé pečenie . Autorka Lenka Mančíková často uverejňuje aj recepty a dobré tipy ako založiť kvások, ako sa oň starať a ako kváskovať aj na jej instagramovom profile.

Praktické rady ohľadom kváskovania nájdete aj na Henrietinom profile. Ak vám kváskovanie predsa len nepôjde podľa vašich predstáv, tak Henrieta navyše organizuje aj kurzy kváskovania. Takýto kurz by určite potešil aj vašich blízkych s ktorými momentálne nemôžete byť.

Popri kváskovaniu sme opätovne začali aj "klíčkovať". Všetko podstatné o klíčkoch, o tom ako začať, ako sa o ne starať a konzumovať  nájdete aj u LaPetite Mary. Môžete sa tu zároveň  inšpirovať aj mnohými ďaľšími dobrými receptami,  napríklad receptom na to najlepšie curry.

 

IMG_9153-683x1024

 

Čo sa zmenilo u vás? Do čoho ste sa už pustili a čo ešte máte v pláne?

Ja mám na nadchádzajúce obdobie v pláne ešte "otestovať" svoje kulinárske schopnosti, zručnosti a trpezlivosť :)

Už dlho ma láka absolvovať makrónkový videokurz z pohodlia domova od Domčine laskonky

Taktiež by som rada sadla za šijací stroj a začala so všetkými tými upcycle projektami, ktoré mám už niekoľko rokov uložené na svojom pinterest-e :) Rada by som dala starým, nenoseným veciam a textíliam druhý život, prípadne šila rúšky pre svojich najbližších.

Verím, že som vás inšpirovala a našli ste tu nové tipy na trávenie týchto dní.

Zoznam budem priebežne aktualizovať a preto sa poteším, ak budete s nami zdielať vaše tipy na aktivity, knihy, alebo čokoľvek čo nám pomôže spoločne prekonať tieto náročne dni v pohode a zdraví

Sledujte nás aj na našom Instagrame alebo Facebooku. Máme pre vás pripravené pravidelné tipy na detské eko knižky a aktivity.

ae036cf8-b567-4f59-a1cb-54b31cc0853e