Moderné a ekologické skladovanie potravín pre každú domácnosť

Preplnená kuchynská linka, všade samé plastové krabičky, ktoré len pribúdajú alebo sa záhadne strácajú. Poznáte to? Presne také používa väčšina domácností. Určite tiež poznáte to, že tieto krabičky neochránia vaše potraviny pred vlhkom, či rozliatím. V chladničke nájdete splesnivené jedlo alebo oriešky plné nežiaduceho hmyzu. To isté platí pre skladovanie pečiva v mikroténových sáčkoch. Do pár hodín je gumené a o pár dní nakomplet napadnuté pliesňou. Iste, znehodnotené jedlo môžete zlikvidovať kompostovaním, ale načo ním zbytočne plytvať, keď ho viete zjesť do posledného sústa?

beeswrap3210_hr_1_carousel

Skladujte potraviny v ekologických obaloch a budú dlho čerstvé

Naše babičky vyrastali v časoch, keď neexistovali chladničky, mrazničky a ani škodlivé plasty. Doma sa napiekol veľký bochník chleba a jedla ho niekoľko dní celá rodina. V čom ho skladovali tak, aby neobschol? Predsa v bavlnených šatkách. Špeciálny obal na chlieb Bee’s Wrap je vlastne vylepšenou modernejšou verziou tradičnej šatky z bavlny. V tomto ekologickom obale chlebík nielen uskladníte, ale poslúži aj ako prikrývka na kysnúce cesto alebo sa z neho môže stať super podložka na vaľkanie cesta.

Ekologický obal na potraviny Bee’s Wrap zoženiete v rôznych veľkostiach. Môžete ho používať na syr, zeleninu, bylinky alebo na prekrytie misky so šalátom, ktorý vám zostane a chcete ho ďalej uskladniť v chladničke. Bee's Wrap je vyrobený z ekologickej bavlny a napustený včelím voskom, ktorý má antibakteriálne účinky. Práve preto v týchto obaloch vydržia potraviny dlho čerstvé. Po použíti obal ľahko umyjete vodou a môžete používať znova a znova.

 BV2A6323

 

Vrcholí leto a s ním je spojená sezóna čerstvej zeleniny zo záhradky či lokálnych trhovísk. Či už zeleninu nakúpite, alebo fungujete na vlastných zdrojoch, viete ju uskladniť tak, aby vydržala čo najdlhšie čerstvá. Zeleninku stači dobre umyť, a vložiť do navlhčeného vrecúška Vejibag. Vrecúško treba kontrolovať a priebežne opakovane navlhčovať. Zvlhčený Vejibag vytvára chladné prostredie a pomáha odvádzať vlhkosť zo zeleniny, čím zabráni hnilobnému procesu. Pri správnom použití vám vydrží zeleninka v chladničke čerstvá až 2-týždne.

Trochu z iného súdka sú vrecká Stasher. O nich sa našim babičkám ani nesnívalo. Tento obal je vyrobený zo zdravotne nezávadného silikónu. K prednostiam všetkých vreciek Stasher patrí to, že sú vzduchotesné, vhodné do mrazničky aj mikrovlnnej rúry a dokonca umývateľné v umývačke riadu. To znamená, že do nich viete uskladniť všetko od orieškov po nedeľný obed.

 2017_stasher_cooking_veggies_(1)_carousel

Zero waste kuchyňa

Na to, aby ste mohli v kuchyni fungovať bez odpadu aj pri skladovaní potravín, vám skutočne stačí pár vyššie zmienených vecičiek. Nezaberú veľa miesta a môžete ich používať dookola na všetky potraviny od výmyslu sveta. Okrem toho, že potraviny v nich vydržia dlho čerstvé, nemusíte vyhadzovať do odpadkov žiadne neekologické smeti navyše. Myslite eko a fungujte ako zero waste domácnosť.


Ekonetka tip: Super pomôckami do kuchyne, ktoré navyše dobre vyzerajú, sú sklenené dózy a nádoby. V zero waste domácnosti ich využijete na uskladnenie potravín ako ryža, cestoviny, ale dlho čerstvé v nich vydržia aj polievky a iné jedlá. Nádoby sú zdravotne nezávadné, ekologické a za pár eur ich ponúka napríklad obchodný dom Ikea.