Tipy ako ekologicky zabaliť vianočné darčeky

Krásne ozdobený stromček, vôňa medovníkov, žiarivé svetlo svetielok. Pod stromčekom čakajú darčeky, aby potešili vašich blízkych. Malé aj veľké, farebné aj v hnedom papieri, so stuhou či osobným prianím. Darčeky sú neoddeliteľnou súčasťou atmosféry Vianoc.

Zadarmo Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému architektúra, domov, gauč Fotka z fotobanky

Krásne zabalené vianočné darčeky môžu byť aj ekologické. Pripravili sme pre vás pár tipov, ako môžete jednoducho, no pritom kreatívne a pekne zabaliť darčeky pre vašich blízkych.

Ako udržateľne balíčky zabaliť?

Použite veci, ktoré už máte doma :)

Napadlo vás niekedy použiť miesto bežného baliaceho papiera papier na pečenie? Alebo staré noviny? V kombinácii s drobnou ozdobou, jutovým špagátom či stuhou vytvoríte jednoduchý a zaujímavý balíček.

Môžete použiť aj bežný papier, ktorý oživíte pečiatkami, kresbou alebo vianočným prianím.

Ak máte deti, môžete na balenie použiť aj ich kresby. Samozrejme, ak súhlasia. Najmä starých rodičov takto zabalený darček určite poteší. 

265352284_184557560554007_5771388814858090535_n

Možno vás niekedy napadlo, že by sa dali využiť aj staré krabice. Čo však s tým, ak sú však na nich rôzne nálepky? Použiť ďalší papier? Máme pre vás iné riešenie. Skúste krabice otočiť naopak! Väčšina krabíc sa dá otočiť a poskladať opačne. Dnu môžete dať papier, utierku, obrúsok a vložiť darčeky. Vonkajšiu stranu ozdobiť. Inšpiráciu nájdete na našom Instagrame.

Skúste použiť na balenie látku. Môže to byť obrus, ktorý bude zároveň súčasťou darčeka alebo pekná utierka. Inšpiráciu, akými rôznymi spôsobmi látku uviazať, môžeme nájsť v tradičnom japonskom balení furoshiky. Ak ste zručnejší, z bavlnenej látky môžete ušiť šikovné vrecko so sťahovaním na šnúrku. Takéto vrecko sa dá v domácnosti využiť rôzne, na skladovanie potravín čí drobností.

Darček môžete zabaliť aj do látkovej tašky. Ak má dlhšie „uši“, urobte z nich mašličku. My sme balili do tašiek Kind Bag, ktoré sú dostupné v rôznych nádherných vzoroch. Vyberie si každý.

Alebo ozdobte sklenený pohár. Farbami, papierom, stuhou.

Náš tip: pri balení môžete miesto bežnej pásky použiť papierovú. Ak nemáte vzorovanú, môžete ju ozdobiť pečiatkou alebo kresbou či vianočným nápisom.

 

pexels-alizee-marchand-793521

Ako balíčky ozdobiť?

Na previazania balíčka môžete použiť jutový špagát alebo bavlnené stuhy.

Doplniť ich drobnosťou ako je sušený pomaranč, kúsok škorice, vetvička či imelo. Môžete použiť aj ozdobu vystrihnutú z papiera alebo farebnú mašličku. Niekto pridáva i malú hračku alebo formičku na vykrajovanie perníka.

Papier sa dá krásne ozdobiť pečiatkami. Pečiatky si môžete vyrobiť zo zemiakov tak ako sme si ich vyrábali keď sme boli malí. Je to aj pekná aktivita na spoločne strávený čas s deťmi.

Na papier nakreslite drobné kresby – stromček, hviezdy, snehové vločky, lízanky, snehuliaka,...

Náš tip: Zapojte aj deti, ak už neveria na „Ježiška“. Výroba baliaceho papiera ich istotne na chvíľu zabaví.

pexels-lucie-liz-3307696 (1)

Čo s obalmi po sviatkoch?

Dajte baleniam druhú šancu. Odložte si papier alebo papierové tašky na ďalší rok. Drobné živé ozdoby použite napr. na svietnik alebo stromček. Ak je to možné, neskôr ich skompostujte.

Veríme, že s láskou zabalený darček poteší 3x – pri balení, darovaní a otvorení. Darujme spolu s darčekom náš čas, ktorý venujeme osobnému a udržateľnému baleniu.

pexels-marko-klaric-6159924

Krásny vianočný čas vám praje Ekonetka.