Podpora imunity: 5 tipov, ako zastaviť jesenné prechladnutie

Padajúce lístie, chladné rána, pribúdajúce sychravé dni. Počasie sa počas dňa mení. Chvíľu fúka studený vietor a chvíľu žiaria hrejivé lúče slnka. Jeseň so sebou prináša krásne farby a posledné teplé dni, ale aj vyššie riziko prechladnutia. Pripravili sme pre vás 5 tipov, ako môžete posilniť imunitu aj zastaviť prechladnutie.

Zdravý životný štýl – prirodzená podpora imunity

Skúste sa zamyslieť nad tým, ako vyzerá váš bežný deň. Máte sedavé zamestnanie? Chodíte neskoro spať? Nestíhate pravidelne jesť? Možno to už znie tak trochu ako klišé, ale kvalitná strava, pravidelný pohyb a dostatok spánku sú tri piliere zdravého životného štýlu, ktoré výrazne ovplyvňujú imunitný systém.

zena spi

5 tipov na podporu imunity z prírody

  1. Šťava z rakytníka

Doprajte si počas jesene každé ráno pohárik rakytníkovej šťavy. Rakytník patrí pre svoj jedinečný obsah vitamínov, antioxidantov a iných zdraviu prospešných látok medzi najvzácnejšie rastliny. Už jedna oranžová bobuľka obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C.

  1. Bylinné čaje

Už naše staré mamy vedeli, koľko sily sa skrýva v bylinkách. Sušili a pripravovali z nich čajové zmesy, ktoré v zime s medom zahriali. Bylinné čaje sú skvelým pomocníkom na podporu imunity. Harmanček, ľubovník, šípky, ibištek,... Doprajte si ráno šálku teplého čaju. Na podporu imunity sme do našej ponuky zaradili aj špeciálny čaj z huby Čaga.

salka caju

Šalka čaju padne vždy vhod. Vyberte si taký, aký máte radi - čierny, zelený, bylinkový, ovocný, ... A ak dostanete chuť na niečo nové a netradičné, inšpirujte sa 5 tipmi na horúce nápoje od nás z Ekonetky.

  1. Čerstvé klíčky

Ako prijať vitamíny, minerály a stopové prvky, keď už v záhrade nie je dostatok zeleniny? Vynikajúci spôsob predstavujú klíčky. Klíčky sú bohatý zdroj rôznych zdraviu prospešných látok. Môžete si ich pridať do polievok, do šalátov alebo na chlebík. Vypestujete si ich čerstvé kedykoľvek počas roka priamo v kuchyni. Všetko, čo na klíčkovanie potrebujete, nájdete u nás v ekonetke.

  1. Fermentovaná zelenina

Fermentovaná (kvasená) zelenina alebo aj pickles predstavuje unikátny zdroj vitamínov, živých baktérií a tráviacich enzýmov. A nemusí to byť len kyslá kapusta. Fermentovať môžete mrkvu, cviklu, karfiol, reďkovku či uhorku. Väčšina fermentovanej zeleniny, ktorú kúpite v obchode, prechádza pasterizáciou – tým prichádza o množstvo prospešných látok. Skúste si ju pripraviť doma – je to jednoduché. Tipy a recept na fermentovanú zeleninu nájdete v našom staršom článku.

 September volá! (13)

  1. Reishi huba

Tento prírodný zázrak obsahuje viac ako 200 rôznych vitamínov, minerálov a aktívnych zložiek ako enzýmy. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, má antibakteriálne a antivírusové účinky. Už jedna až dve lyžičky reishi alebo 2-3 tobolky Reishi extract prémium denne vám dodajú energiu a podporia imunitný systém.

Ako zastaviť začínajúce prechladnutie

Ak máte plný nos a začína vás bolieť hrdlo alebo pociťuje neobvyklú únavu, je čas dopriať telu oddych. Okrem oddychu pri šálke horúceho čaju s medom môžete proti prechladnutiu bojovať aj pomocou esenciálnych olejov.

Najčastejší spôsob využitia esenciálnych olejov je difúzovanie. Esenciálne oleje priaznivo pôsobia na uvoľnenie dýchacích ciest aj celkovú harmonizáciu a relaxáciu tela a mysle. Ak nemáte doma difúzer, máme pre vás tip na tradičný spôsob rozptylu esenciálnych olejov do ovzdušia. Je to veľmi jednoduché a účinné – do misky alebo malého sklenené pohára nalejte vriacu vodu, stačí približne deci, a kvapnite pár kvapiek esenciálneho oleja.

Z esenciálnych olejov si môžete pripraviť aj masážny olej. Stačí pár kvapiek pridať do nosného oleja, napr. mandľového a dopriať si masáž chrbtice alebo chodidiel. Vynikajúcim nosným olejom je aj horčicový olej, ktorý krásne prehreje organizmus.

roll on esencialne oleje

V boji s prechladnutím vám pomôžu esenciálne oleje Eukalyptus, Mäta pieporná, Šalvia, Borovica či Bergamot. Zahreje vás Klinček. Uvoľnenie prinesie mysle mandarínka alebo pomaranč. Namiešanú zmes olejov môžete použiť aj ako roll on guličku a naniesť na zápästie, hrudník či čelo podľa potreby.

Ekonetka tip: My doma využívame aj kombinácie Citrón, Kadidlo, Čajovník, Onguard a Oregano. Z týchto esenciálnych olejov pripravujem pre celú rodinu "flu bomb", ktorú kombinujeme s nosným olejom a vmasírujeme do pokožky. Na uvoľnenie dýchacích ciest pridávame do difúzera pár kvapiek zmesi olejov Air od Doterra.

Pre deti nájdete v našej ponuke špeciálne zmesy esenciálnych olejov značky Altevita – Kiddy Imun posilňuje imunitu, Kiddy Breathe priaznivo pôsobí na dýchacie cesty, Kiddy Sleepy pomáha uvoľniť telo aj myseľ pred spánkom.

V boji s prechladnutím vám pomôže aj tinktúra z kapucínky. Kapucínka je veľmi silné prírodné antibiotikum. Ak ju začnete užívať hneď v začiatku chrípky alebo pri príznakoch prechladnutia, skrátite trvanie choroby.

Pri bolesti hrdla kloktajte slanú vodu. Môžete do nej pridať kvapku čajovníkového oleja. Uvoľnenie pri bolesti hrdla vám prinesie aj pár streknutí kvetinovej vody zo šalvie muškátovej.

Organizmus zahrejú ajurvédske bylinné odvary. Čaj Samahan je unikátna zmes bylín, ktorá vám prinesie rýchlu úľavu od príznakov prechladnutia. Z korenín telo zahrejú škorica alebo chilli.

Prajeme vám krásnu jeseň plnú zážitkov. U nás v Ekonetke nájdete kvalitné produkty a výživové doplnky pre deti aj dospelých, ktoré samy doma využívame. Ak potrebujete poradiť s výberom, neváhajte a napíšte nám cez chat v pravom dolnom rohu.