Ako zvládnuť horúce letné dni

Horúce letné dni sú už tu a hoci žijeme v miernom podnebnom pásme, v posledných rokoch je u nás v lete extrémne horúco. Najmä v mestách, kde je menej zelene, teplota stúpa. Slnečné lúče sa odrážajú od hladkých povrchov ako piesok, betón, či voda.

Ako si s horúcimi letnými dňami poradiť? Ako ich prežiť čo najviac v pohode, v zdraví a s veľkým úsmevom na tvári? Inšpirujte sa našimi tipmi, ako zvladnúť horúčavy a užiť si krásne leto.

Ako chrániť seba a deti pred extrémnym teplom

  • cez obed, kedy je najviac horúco, ostaňte vo vnútri alebo aspoň v tieni. Ak nie sú v okolí stromy, poslúži plážový stan alebo slnečník. Medzi 11 až 15 hodinou sú slnečné lúče ostré, najmä na horách a pri mori,
  • v meste hľadajte ihriská a oddychové zóny, ktoré poskytujú tieň,
  • chráňte sa pokrývkou hlavy a kvalitnými okuliarmi.

letny piknik v meste

 

Dodržujte pitný režim

Zdravý pitný režim vám pomôže dodržiavať kvalitná fľaša na vodu, ktorá by mala byť vašim spoločníkom stále, nielen počas letnej sezóny. Počas letných horúčav je však nedostatok pitného režimu veľkým rizikom pre váš organizmus. Hrozí mu prehriatie, vyčerpanie a dehydratácia. Práve preto je potrebné počas leta venovať zvýšenú pozornosť pitnému režimu:

  • je dôležité piť pravidelne
  • dopriať organizmu čistú vodu alebo bylinkové či ovocné čaje,
  • vyhýbať sa presladeným a príliš chladeným nápojom.

ekonetka tip: u nás doma sme si obľúbili termo fľaše od značky Qwetch, ktoré vydržia roky a voda z nich je osviežujúca aj po niekoľkých hodinách. V ponuke sú v rôznych veľkostiach a farebných prevedeniach. 

 

qwetch termo flasa plaz leto

 

Koža si pamätá, koľkokrát sa spálila

Detská koža je obzvlášť citlivá na slnečné lúče, preto by sme ju mali chrániť. Pri vode, na lúke, v meste. Ľahkým a vzdušným oblečením a vhodne zvoleným opaľovacím krémom.

Detský krém na opaľovanie od Jack N´Jill s faktorom SPF 30 sa dobre rozotiera, je vode odolný a má naozaj prírodné zloženie. Môžu ho používať detičky už od 6 mesiacov, horná hranica nie je obmedzená :)

Bambucké maslo, jojobový a šípkový olej pokožku hydratujú. Súčasťou opaľovacieho krému je i upokojujúci výťažok z harmančeka a nechtíka. UVA a UVB lúče fyzicky blokuje prírodný oxid zinočnatý. Žiadna pridaná chémia, ktorá by znečisťovala oceány. Krém nie je potrebné nanášať dopredu, stačí tesne pred pobytom na slnku. Navyše je skvelý nielen pre detičky ale aj pre nás dospelých.

detsky krem na opalovanie

Starajte sa o pokožku aj po slnení

Po pobyte na slnku pokožku odporúčame natrieť upokojujúcim a hydratujúcim telovým mliekom alebo olejom. Pre deti aj dospelých je výborný kvalitný čistý kokosový olej, mandľový olej, alebo šípkový olej.

Pokožku po celodennom pobyte na slnku výborne upokojí a zregeneruje aj gél z Aloe Vera. Aloe použité v tomto géle je pestované priamo na Slovensku v rodinnej firmy aloemed.

ALOE_PRODUKTY

 

Venujte pozornosť aj strave

  • nezabudnite počas leta odľahčiť aj svoj jedálniček,
  • letný jedálniček by mal byť ľahší, pestrejší a s veľkou dávkou surovej zeleniny a šalátov,
  • jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, s nižšou energetickou hodnotou,
  • zvýšte príjem sezónneho ovocia, ktoré je plné vitamínov, minerálov, vlákniny a enzýmov

A ak vás predsa prepadne chuť na niečo sladké skúste si radšej namiesto kupovanej zmrzliny vyrobiť domáce nanuky z ovocia priamo z vašej záhradky. Na výrobu domácich nanukov odporúčam tieto silikónové formy od Lékue.  

lekue_nanuky

Krásne letné dni vám praje vaša ekonetka.